Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

"Οικονομικά Αποτελέσματα Δ’ εξαμήνου 2012 για την MAERSK κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών - Δύσκολη χρονιά το 2013 για τα containerships”


Έκρηξη των κερδών της Maersk στο τέλος του 2012

Για μια αρνητική χρονιά στα containerships και το 2013 προειδοποιεί η Maersk, καθώς η υπερβολική προσφορά χωρητικότητας μπορεί να πιέσει τους ναύλους.

Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που είδε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 τα κέρδη της να απογειώνονται σε πείσμα και των προβλέψεων των αναλυτών
, επισημαίνει ότι, προκειμένου να διατηρήσει μια κερδοφόρα πορεία, θα επικεντρώσει την ανάπτυξή της, το επόμενο διάστημα, στους τομείς των τερματικών σταθμών στις αναδυόμενες αγορές, της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου.

Μέχρι η αγορά των containerships να μειώσει την προσφερόμενη χωρητικότητα, θα παρατηρείται μία συνεχής συμπίεση των ναύλων, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Nils Andersen, προσθέτοντας ότι η εικόνα της μεταφορικής κίνησης από την Ασία προς την Ευρώπη είναι ζοφερή.

Για το 2012, ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν μία δύσκολη χρονιά για την αγορά των εμπορευματοκιβωτίων και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η εταιρεία πέτυχε κέρδη και σε αυτόν τον τομέα. Για το 2013, ο κ. Andersen αναμένει μία μέτρια ανάπτυξη του κλάδου στα επίπεδα του 4-5%. 

Η Maersk ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κέρδη ύψους 5,54 δισ. κορωνών Δανίας (979,5 εκατ. δολ.), έναντι 1,62 δισ. κορωνών την ίδια περίοδο πέρυσι. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της κερδοφορίας είχε ο τομέας των containerships (Maersk Line), που επέστρεψε στην κερδοφορία (1,94 δισ. κορώνες) από τις ζημιές που είχε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 (3,18 δισ. κορώνες). Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη ύψους 4,51 δισ. κορώνες. Για το σύνολο του έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη αυξημένα κατά 42% σε σύγκριση με το 2011 στα 21,7 δισ. κορώνες.

Παράσχος Σταύρος, Country Sales Manager Safemarine Hellas Member of Moller Maersk